søndag 26. september 2010

Oppgave 4

Gruppearbeid om islendingesagaene

Gruppe 4
D.
Forfatteren forteller ikke helt likt om alt, uviktige ting, som reiser, er kortet ned, mens viktigere ting, slik som diskusjoner eller krangler er forklart i detalj. Dette er for at det var lettere å huske store krangler eller diskusjoner, i forhold til kjedelige reiser. For eksempel:

”Kongen takka han for kvedet, kalla til seg fehirden sin og spurde så: ”korleis skal eg løne dette kvedet?” Han svarar: ”korleis vil De, herre?” ” korleis løner eg det,” seier kongen, ”om eg gjev han to knarrar?” Fehirden svarar: ”det er reint for mykje; andre kongar gjev i skaldeløn verdifulle tin, til dømes gode sverd eller gullringar.” Da gav kongen han sine eigne klede, ein kyrtel av nytt skarlak med gullsydd kan og ei kappe fora med ovfint skinn, og ein ring som vog ei mark. Gunnlaud for gåvene og dvalde der ei lita tid, fór så derifrå til Orknøyane.”

Her ser vi at samtalen mellom kongen og fehirden, samt hva kongen ga, er tydelig vist fram, mens reisen til Orknøyene er ikke.

LARS ANDRÉ ØSTEVIK IVARSON


RUBEN BRAADLAND -COPYRIGHT

"Soga om Gunnlaug Ormstunge" er en typisk islendingesaga som har mange likhetstrekk med andre slike sagaer. Eksempel på det er den refererende synsvinkelen, den stadige oppramsingen av navn, kronologien og alle kongene og stedene som blir nevnt.


Dikt er mye brukt i sagaen. Hovedgrunnen er at Gunnlaug er skald, men diktene forteller også veldig mye og hans tanker og følelser, som vi ikke får vite på andre måter. Når han skal fortelle Helga at han har følelser for henne kveder han for eksempel et kvad.

Synsvinkelen er refererende i "Soga om Gunnlaug Ormstunge". Det vil si at vi ikke får vite noe om tankene og følelsene til personene, annet enn det de viser utenpå. Vi ser alt utenfra, og fortelleren er på en tredje person. Det gir den effekten at det som blir sagt virker sant, det blir troverdig. Samtidig er sagaen kronologisk oppbygd. Det er ingen hopping i tid, alt blir fortalt i den rekkefølgen det skjer.

Både synsvinkelen og kronologien er med på å gjøre sagaen mer troverdig. Det høres ut som det som blir fortalt virkelig har hendt, spesielt siden alle kongene som blir nevnt faktisk har eksistert, og handlingen foregår på reelle steder.

RUBEN BRAADLAND -COPYRIGHT


Alle sagaene er skrevet på en særegen måte, med en forteller som holder seg i bakgrunnen. Fortelleren er nøytral, det vil si objektiv, og som regel dømmer forfatteren ikke. Menneskene skildres gjennom det de sier og gjør. Samtalen er viktig, det er på denne måten de blir kjent for oss.

Som for eksempel da Gunnlaug og Ravn slåss om Helga. Ravn er gift med Helga, men har ingen glede av ekteskapet med Helga fordi hun bare vil være hos Gunnlaug. Og Gunnlaug utfordrer til kamp når han sier: ”Du veit at du har teke den kvinna som var lova meg, og såleis sett fiendskap mellom oss. For det vil eg no by deg holmgang.”

I dette eksemplet kan man få greie på hva som har skjedd mellom Gunnlaug, Helga og Ravn gjennom samtalen til Gunnlaug og Ravn. Forfatteren er nøytral og bare ramser opp det som blir sagt. Han legger ikke noen følelser til personene.

Et annet trekk som går igjen i sagaene er nøkternheten. Det fortelles i samme jevne tone, både når det er voldsomme dødskamper eller en vanlig samtale om hverdagslivet. I sagaene overdriver de ikke, de underdriver heller. Et eksempel på nøkternheten finner vi når Gunnlaug og Ravn slåss.

”Gunnlaug hogg omsider til Ravn eit veldig hogg; det tok foten av han. Ravn fall ikkje likevel, men drog seg baklengs til ein stubbe og stødde seg på den. Videre spør Ravn om Gunnlaug kan hente noe å drikke til han. Gunnlaug svarer: ”Svik meg da ikkje om eg hentar deg vatn i hjelmen min”. ”Ikkje skal eg svike deg,” svarar Ravn. Så gjekk Gunnlaug til ein bekk og henta vatn i hjelmen sin og bar det til Ravn. Han tok imot det med venstre handa, men med sverdet i den høgre hogg han til Gunnlaug i hovudet så det vart eit ovstort sår”.
Bjørn Erik Røgenes

tirsdag 14. september 2010

Islendingesagaer

Vi har fått i deadlinesoppgave å skrive en tekst om islendingesagaer, denne oppgaven skal gjøres på 30 min og skal publiseres på denne bloggen.

Fakta om islendingesagaer:
  • 40 islendingesagaer.
  •  Handlingen strekker seg fra 860 – 1030 år e. Kr.
  • Nedskrevet på 1200- og 1300 – tallet.

Handlingen:

  • Anonyme opphavsmenn.
  • Handler om ulike slekter.
  • Vanlige kvinner og menn.
  • Handlingen foregår på Island.
  • Forskjellige lengder på sagaene.

Synsvinkel:

  • Forteller står utenfor handlingen.
  • Skildrer personene utenfra.
  • Blir ikke fortalt hva personene føler eller tenker.

Komposisjon:

  • Personene må ta dramatiske og avgjørende situasjoner.
  • Handlingen foregår på mest på Island, men også på:
    • England
    • Grønnland
    • Sverige
    • Danmark

    mandag 6. september 2010

    Middelalderen

    Middelalderen

    Middelalderen er en tidsperiode som varte fra 500 – 1500 e.Kr. Begrepet middelalderen kommer ifra at tidsperioden ligger mellom antikken og den moderne tid. Denne perioden ble sett på som en mørk og stillestående tid, dominert av kirke og religion. Egne meninger om vitenskap og religion ble slått hardt ned på av kirkedømmet. Nå i nyere tid kan vi se at middelalderen også var preget av mangfold og utvikling.

    Middelalderen deles inn i tre forskjellige tidsepoker som kalles: tidlig middelalder, høy middelalder og sen middelalder.

    Tidlig middelalder: Den tidlige middelalder epoken varte i tidsperioden 500 – 1000 e.Kr. I det sentrale Europa vokser pavekirken seg sterk, og godseiere og adel begynner å vinne til seg makt. Samtidig i Norden regjerer vikingene i ca. 800 – 1066 år e.Kr.

    Høy middelalder: Høy middelalderen varte i perioden 1000 – 1300 år e.Kr. I det sentrale Europa ekspanderer folketallet rakst, og det er maktkamp mellom pave og keiser. I Midtøsten danner det seg korstog mot muslimene. I Norden blir det bygget mange kirker, blant annet stavkirker. Norge framstår som en sterk stat med stabil kongemakt.
    .
    Sen middelalder: Tidsepoken til den sene middelalderen varte fra 1300 – 1500 år e.Kr. Det sentrale Europa rammes av flere pestbølger. Kirkene begynner å miste makt og autoritet, og sterke byer i Italia utvikler de nye åndsretningene humanisme og rennesanse. I Norge slår svartedauden hardt ned. Norge går inn i en lang unionstid og mister selvstendigheten.

    Litteraturhistorie

    I den tidlige middelalderen brukes Latin som skriftspråk, og heltefortellinger lever i muntlig form. Innen nordisk litteratur blir runer brukt til innskrifter i Danmark, Sverige og Norge.

    I høy middelalderen oppstår det universiteter i europeiske byer, heltefortellinger blir skrevet ned og fra 1150 - tallet overtar Gotisk stil. I Norden på 1000 – tallet begynner vi å lære å skrive latinske bokstaver og lager håndskrevne bøker. På 1200 – tallet skrives forskjellige sagaer og dikt. Disse ble skrevet ned på islandsk. Kongespeilet blir skrevet ned på norsk. I tillegg blir franske ridderomaner oversatt.

    Innen nordisk litteratur går middelalderens skriftkultur til grunne. Det norrøne språket utvikler seg til en moderne norsktale og dansk overtar som skriftspråk i landet.